Історія італійської піци

Приблизно, років 200 тому, в одному з самих густонаселених міст Європи, Неаполі, пекарі сталі нашвидку готувати блюдо для бідноти – це були коржики з тесту які зверху покривали шаром томатів, посипали орегано (сушеним майораном) і поливали рослинним маслом, іноді зверху клали трохи сира.

Так з'явилася піца. Бродячі торговці складали її у високі мідні ящики, які носили на голові, і продавали на вулицях. Часто покупці були настільки бідні, що брали піцу у борг і розплачувалися за неї протягом тижня. Тому таку піцу називали "восьмиденною".

Вважається, що існує тільки два види класичної неаполітанської піци – «Марінара» і «Маргарита». Перша названа на честь рибаків, які колись їли її на сніданок, а з другою пов'язаний дуже цікавий факт.

Їжа бідняків

Так відвіку називали піцу поки це нехитре блюдо з тесту, томатів і сиру не перетворилося на вишукані ласощі королівських персон.

А ви думаєте, чому один з її варіантів отримав назву "Маргарита"? На честь королеви Маргарити Савойською! Кулінар з фантазією завжди приготує піцу по-своєму, не повторюючись, адже білий круг тесту подібний до полотна - малюй що захочеш.

Мілан і Неаполь воюють за право вважатися батьківщиною піци

Покуситися на найзнаменитіший кулінарний винахід неаполітанців - піцу - наважилися кухарі з Мілана.

Замінивши у всьому відомому круглому коржику декілька традиційних компонентів і пристосувавши її таким чином під масові смаки середньостатистичного західного гурмана, ресторатори з цього міста на півночі Італії вирішили, що тепер "авторське право" на усесвітньо відомий продукт належать їм. Справжній смак піци - це смак міланської піци, затверджують нині жителі північної області Ломбардія, тоді як південці ревниво відстоюють свої права, нагадуючи, що це круглу страву придумали їх далекі предки ще декілька століть тому.

На виставці в Мілані "Експофуд-99" між міланцями і неаполітанцями трохи вибухнула справжня битва, подібна до відомої війни із-за того, з якого кінця розбивати яйце. Представники двох міст люто сперечалися, що потрібно класти в піцу і чого не слід в неї класти у жодному випадку.

Історія найзнаменитіших піц

Найбільшою популярністю і попитом користується знаменита піца "Маргарита", створена вперше в Неаполі в 1889 році і що отримала свою назву на честь королеви, дружини італійського короля Умберто I.

Королівська чета, знаходячись в літній неаполітанській резиденції, захотіла спробувати це місцеве блюдо. Королівські кухарі швидко зорієнтувалися, відправилися на "розвідку" до підніжжя Везувію, дістали рецепти, але ввести нові блюда в королівське меню не змогли. Але двір вже заворушився... І був дійсно повержений різноманітністю блюд, захоплений якістю їх приготування.

До двору був покликаний піццайоло Рафаелі Еспозіто з дружиною. Вони приготували три сорти піци, одна з яких містила помідори, моццареллу і базилік - кольори італійського прапора. Саме цей варіант сподобався королеві.

Вікінги теж їли піцу

До цих пір вважалося, що піца - блюдо чисте італійське. Але з цим вирішили посперечатися норвежці.

Астрід Рідбергольц, учений-етнолог з Норвегії, твердо переконана в тому, що піца була винайдена ще вікінгами.

Доказом цьому служать стародавні пательні, які часто знаходять археологи в місцях поселень предків сучасних норвежців.

Саме на цих пательнях, на думку Рідбергольц, готувалися приправлені овочами, м'ясом або рибою коржики, відомі сьогодні як піца.

Прообраз пиццы

Можна довго дискутувати про те, що з'явилося прообразом нинішньої піци. Можливо, це був коржик, що випікається на каменях під шаром вугілля та приправлявся оливковим маслом і овочами. Крім прямого призначення він служив ще і тарілкою. Ця повсякденна їжа селян і воїнів старовини вважається старою універсальною формою піци в нинішній Італії.

Проте самі італійці називають сільську піцу "фокацциа" (коржик), тим самим підкреслюючи, що справжня піца - це все-таки щось інше, і зайва простота в тлумаченні, не говорячи вже про приготування, недопустима в кулінарному мистецтві. Можливо, прообраз справжньої піци народився в Стародавній Греції. Раціональні греки стали запікати тісто разом з приправою, у якості якої могло служити майже все їстівне, що посилали їм численні "боги" Еллади. Грецька піца називалася "plakuntos" (у римлян - "placenta"), тобто "плоский випечений хліб".

Римляни, відомі черевоугодники і майстри суміщати неудобносумістне, рясно додавали до піци меду і листя лавра. Платон в своїй "Республіці" при описі святкової народної трапези говорить про коржик, приправлений маслом, сиром, луком і зеленню, яку рясно запивали вином, після чого з подвоєним запалом складали гімни.

А може бути, походження цього дива гастронома сходить на той час, коли декілька тисяч років назад в Давньому Єгипті з'явилися дріжджі і кисле тісто. Але очевидно, що мільйони штук піци, що випікається по всьому світу, є прямими нащадками того блюда, яке років 200 тому пекарі стали нашвидку готувати для бідноти в одному з самих у той час густонаселених міст Європи, - Неаполі. Неаполь для піци те ж, що Мюнхен - для пива: місце, символом якого воно стало.

Піца знижує ризик захворювання на деякі види раку

Споживання піци може понизити ризик захворювання на деякі види раку. Такий висновок був зроблений дослідниками з міланського інституту фармакології в результаті обстеження понад 8000 італійців, пише в понеділок британська газета The Guardian, з посиланням на італійську La Repubblica.

Згідно з результатами дослідження, у тих, хто їсть піцу до декількох разів на тиждень, ризик захворіти менше, ніж у тих, хто не їв її ніколи.

Пристрасті гастрономів 3315 італійців, уражених пухлиною травного тракту або горла, було детально вивчено і зіставлено з подібними даними об 5000 пацієнтів, уражених іншими хворобами.